Francijas provinču valdzinājums. Šampaņa, Elzasa un Lotringa

Valsts:
Francija

27 Apr 2020 (7 dienas)

Izmitināšana:
3* viesnīcas (ar brokastīm) visā maršrutā

Izmaksas: no 1150 €

Datumi


27 Apr 2020 - 3 Mai 2020 (7 dienas)
no 1150 €

Сenā ir iekļauts:

  • Transfēri
  • Dzīvošana viesnīcās, divvietīgos numuros (1/2 DBL/TWN), ar brokastīm
  • Pavadošais gids visu ceļojuma laiku
  • Gidi muzejos
  • Ieejas biļetes programmā iekļautajiem pasākumiem
  • Degustācijas

Сenā nav iekļauts:

  • Lidojums Rīga-Parīze-Rīga € 280
  • Piemaksa par dzīvošanu vienvietīgā numurā € 220
  • Apdrošināšanas polise

Ekskursijas:

Maija svētki ir labākais laiks, lai atklātu Šampaņu, Elzasu un Lotringu. Trīs nelielas un neticami gleznainas provinces Francijas austrumos ir dāvājušas pasaulei ļoti daudz skaistuma. Tieši šeit ir izgudrots nepārspējamais šampanietis, sacerēta valsts himna – Marseljēza, izcepts ruma kēkss, pagatavota pirmā eglīšu bumbiņa un par tradīciju pārvērsti Ziemassvētku tirdziņi. Bez Lotringā esošās Nansī skolas jūgendstils būtu daudz nabadzīgāks. Mēs izstaigāsim Strasbūras viduslaiku kvartālus, redzēsim daudzkrāsainus XIV-XVII gs. “spēļu” namiņus, iepazīsim aromātisko Elzasas pīrāgu Tarte flambée (Flammkuchen) un citus šo reģionu tradicionālos ēdienus.


VĒSTURISKI GASTRONOMISKS CEĻOJUMS

Lotringa un Elzasa — tās ir īpašas provinces. Gadsimtiem ilgi Francija un Vācija strīdējās par šīm zemēm. Brīžiem tās piederēja frančiem, brīžiem – vāciešiem. Tā radās ļoti interesants divu atšķirīgu kultūru sakausējums. Kā parasti, būs daudz ļoti dažādas mākslas, sākot no viduslaikiem līdz pat modernajai mākslai, vēstures, kā arī interesanta gastronomiskā sastāvdaļa: šampanietis Epernē, Elzasas baltvīni un neskaitāmi gardi ēdieni ar sarežģītiem nosaukumiem: choucroute, baeckeoffe, gugelhupf, andouillette, u.t.t. Mēs garantējam patīkamu sabiedrību, nelielu grupu – līdz 15 cilvēkiem un daudz jauku emociju.

Ceļojuma programma

1.diena. 29.aprīlis

No rīta – ierašanās Parīzē. Uzreiz no lidostas ar autobusu dodamies uz Šampaņu.

Brauciens ar autobusu uz Epernē (tā ir visdzerošākā pilsēta pasaulē – šampanieša darīšanas galvaspilsēta) — 1,5 stunda. Kāda šampanieša nama apmeklējums. Aizraujošs stāsts par šī dzēriena darīšanas niansēm un vairāku veidu šampanieša degustācija.

Ierašanās Reimsā. Iekārtošanās viesnīcā pašā Reimsas centrā. Brīvais laiks pusdienām. Ekskursija par Reimsu. Visu Francijas karaļa kronēšanas vietas – Reimsas katedrāles – apmeklējums.

2.diena. 30.aprīlis

Pēc brokastīm viesnīcā un individuālas pastaigas pa Reimsas mīlīgajām ieliņām mēs dosimies uz Lotringas galvaspilsētu Mecu (ceļā pavadīsim aptuveni divas stundas).

Meca ir ļoti skaista un apbrīnojama pilsēta. Agrīnajos viduslaikos tā bija franku galvaspilsēta, vēlāk – Svētas Romas impērijas brīvpilsēta ar īpašām privilēģijām un tiesībām. Pēc tam, iekļaujoties Francijas karalistē, Meca kļuva par pilsētu – cietoksni un aizsargāja “visu karaļvalsti”. Vācijas imperators Vilhelms II to pārvērta par pilsētu – vitrīnu, bet XXI gs. tā kļuva par ievērojamu modernās mākslas centru.

Ekskursija pa Mecu, Svētā Etjēna katedrāles un tās brīnišķīgo vitrāžu apskate.

 

3.diena. 1.maijs

Brīvais laiks, pusdienas Mecā un pārbrauciens uz Strasbūru. Iekārtošanās viesnīcā un pastaiga pa pilsētu. Mazā Francija, slēgtie tilti, Eiropas institūciju kvartāls и slavenā Strasbūras katedrāle ar XIV gs. tapušo astronomisko pulksteni. Vakariņas omulīgā vīna bārā (Winstub).

4.diena. 2.maijs

Dienas pirmajā pusē mēs turpinām iepazīt Strasbūru. Vēlāk dodamies uz Bādenbādeni, kas, šķiet, ir pasaulē vispopulārākais Vācijas kūrorts. Tiek uzskatīts, ka tas kļuva populārs tikai un vienīgi pateicoties krievu aristokrātijai. Aleksandra I sieva, dzimusi Bādenes princese, bija pirmā, kura ieviesa modi braukt uz šejieni – “uz ūdeņiem”. Viņas piemēram sekoja lielkņazi, ierēdņi un visi citi, kuri varēja atļauties šī kūrorta greznību. Daudzi populāri Krievijas mākslinieki, dzejnieki un rakstnieki, tostarp Gogolis un Turgeņevs, Dostojevskis un Tolstojs te jutās kā mājās. Iepazīšanos ar pilsētu noslēgs termālā kompleksa apmeklējums. Vakarā – atgriešanās Strasbūrā.

5.diena. 3.maijs

Šajā dienā mēs nokļūsim pasakā: vispirms dosimies uz pasakaino viduslaiku pili Kēnigsbergu (Haut-Kœnigsbourg), kuru XX gs. sākumā atjaunoja Vācijas imperators Vilhelms II, pēc tam pa gleznainiem ceļiem, kas līkumo cauri vīndārziem, dosimies uz vienu no skaistākajiem Francijas ciemiem – Rikviru. Tur mūs gaidīs senas vīndaru dzimtas pārstāvis Jean Luc Bucher, kas cienās ar saviem brīnišķīgajiem vīniem. Pusdienas ēdīsim vienā no apkaimes labākajām tavernām, kur mūs jau gaidīs tradicionālais Elzasas sautējums baeckeoffe, sātīgie skābētie kāposti choucroute vai pīrāgs Tarte flambée. Pēc tam – pastaiga pa Rikviru. Un tur nebūs nevienas mājiņas, kura neizraisīs sajūsmu un pārsteigumu.

 

Taču nedomājiet, ka visu skaisto šajā dienā jau esat redzējuši. Mūs gaida Kolmāra— apburoša pilsēta, kur pasaka turpināsies un iespaidi būs vēl krāšņāki. Mūs gaida ne tikai omulīgas ieliņas, bet arī Mākslas muzejs, kas ir otrs visvairāk apmeklētais muzejs Francijas provincēs, ar savu nenovērtējamo dārgumu — Matiasa Grīnevalda XVI gs. darināto altāri, Martina Šonrauera darbiem, Bartoldi skulptūrām un Ansī onkuļa izkārtnēm.

6.diena. 4.maijs

Mēs labi zinām un lepojamies ar Rīgas lielisko jūgendstilu, tādēļ ar īpašu interesi iepazīsim Nansī pilsētu — Francijas un pasaules moderna galvaspilsētu. Tur mēs redzēsim veselus brīnišķīgu savrupnamu kvartālus, “Nansī skolas” muzeju, Emīļa Galē radīto Mažoreļa villu un daudz ko citu. Pēc ekskursijas un pusdienām mēs atkal atgriezīsimies Šampaņā, Truā pilsētā, kur vēlreiz iegrimsim viduslaiku pasaulē.

7.diena. 5.maijs

Truā gandrīz pilnībā ir saglabājusi savu viduslaiku izskatu. Tajā ir neskaitāmas šauras ieliņas, režģu namiņi ar savdabīgām dakstiņu sienām un grandioza XII gs. gotikas katedrāle. Pēc ekskursija pa pilsētu — brīvais laiks pusdienām restorānā. Truā ir neskaitāmi vietējie ēdieni, kurus vislabāk ir nobaudīt tieši šeit. Vispirms tās ir slavenās andouillette desiņas, kuras esot dievinājis Ludviķis XIV un kuru dēļ reiz īpaši iegriezās šajā pilsētā. Ne mazāk populārs francūžu vidū ir arī vietējais Chaource siers, tas ir ļoti maigs ar riekstu un sēņu aromātu. Siera recepte ir zināma kopš XIV gs., reiz to gatavoja tikai vietējos klosteros. Rīta pusi mēs pavadīsim šajā pilsētā, bet pēc tam dosimies uz Ruasī Šarla de Golla lidostu un ar vakara reisu atgriezīsimies Rīgā.